...by Daniel Szego
quote
"On a long enough timeline we will all become Satoshi Nakamoto.."
Daniel Szego

Monday, March 27, 2023

A blockchaines tokenizálás kihívásai

Az elmúlt években a blockchain és a blockchain segítségével tokenizált decentralizált alkalmazások különösképpen elterjedté váltak. Egyik elsÅ‘ és nagy alkalmazási területük a decentralizált pénzügyi alkalmazások (DeFi): , de jó eséllyel más területeken is relevánssá válnak.  Habár a tokenizálás egy nagyon innovatív ötlet, gyakorlati alkalmazása nem mindig egyszerű fÅ‘leg, akkor ha valamilyen már létezÅ‘ eszköz osztályt szeretnénk tokenizálni. Jelen cikkünkben a blockchaines tokenizáció egyes kihívást jelentÅ‘ területeit vizsgáljuk meg közelebbrÅ‘l. 

A témakör vizsgálatához fontos megkülönböztetni három különbözÅ‘ eszköz reprezentációt: egy eszköz fizikai reprezentációját, egy eszköz jogi reprezentációját és az eszköz tokenes megfelelÅ‘jét.  

1. A legklasszikusabb eszköz reprezentáció a fizikai. Például ha egy aranytömbünk, póker zsetonunk, vagy akár autónk van, akkor azt az eszközt fizikailag birtokolhatjuk úgy, hogy egész egyszerűen ez az eszköz nálunk van. Az eszközt fizikailag oda tudjuk adni valakinek, ami gyakorlatilag egy fizikai transzfert jelent. Egyéb nem klasszikus fizikai eszközöknek is lehet valamiféle fizikai jellegű reprezentációja, például egy részvénynél lehet ilyen tulajdonság az idÅ‘rÅ‘l idÅ‘re kifizetett osztalék, vagy tulajdonosi szavazásban való részvétel. 

2. A másik klasszikus eszköz reprezentáció a jogi, vagy esetleg intézményi / jogi reprezentáció. Ebben az esetben az eszköz tulajdonlását, vagy tulajdonságait az eszközrÅ‘l kiállított jogi dokumentumok és vagy valamiféle központi intézmény garantálja. Hasonlóan a tulajdonláshoz egy lehetséges tulajdontranszfert szintén az eszközrÅ‘l és az új tulajdonosról kiállított jogi dokumentum írja le. Ilyen például egy adásvételi szerzÅ‘dés. A szerzÅ‘dések végrehajtását egy jogi / intézményi rendszer garantálja. 

3. Az elÅ‘zÅ‘ekben említett lehetÅ‘ségektÅ‘l egy fundamentálisan különbözÅ‘ megoldást biztosít a blockchaines, vagy kriptográfiai eszköz reprezentáció. Ebben az esetben az eszközt egy blockchain token reprezentálja. A token tulajdonlás praktikusan azt jelenti, hogy megvannak a titkos kulcsaink ahhoz hogy digitálisan alá tudjunk írni egy tranzakciót az eszközhöz kapcsolódóan. Hasonlóan a transfer azt jelenti, hogy egyrészt alá tudunk írni egy transzfer tranzakciót a megfelelÅ‘ kulcsokkal, másrészt pedig a konkrét token transzfert a blockchain algoritmusa valósítja meg és garantálja annak hibamentes végrehajtását. 

A tokenizációs feladatok egyik nagy kihívása az, hogy a fentiekben említett három eszköz-reprezentációt hogyan kapcsoljuk össze. EbbÅ‘l a jogi és fizikai reprezentáció alapvetÅ‘en már évszázadok óta ismert és az ezek közötti kapcsolatra is kiforrott gyakorlatok és intézményi rendszer létezik. Azonban a blockchaines token valami alapvetÅ‘en új, eddig nem nagyon létezett. Éppen ezért a világ egyelÅ‘re még tapasztalatot gyűjt azzal kapcsolatban, hogy hogyan működik egy blockchaines token, illetve, hogy hogyan lehet összekötni egyéb eszköz reprezentációkkal. A két terület ami legfÅ‘bb kihívást jelenti a fenti háromszög két eleme: 

  • Blockchain token összekötése valamiféle jogi eszköz reprezentációval: A feladatot itt az jelenti, hogy a blockchain tokent valamiféle érvényes digitalizált jogi szerzÅ‘déssel kell összekötni. 




Ez technikailag többféle módon is történhet. A legegyszerűbb esetben egy digitalizált szerzÅ‘dést kapcsolnak hozzá a blockchaines tokenhez vagy okosszerzÅ‘déshez. Mivel a blockchain jellemzÅ‘en nem praktikus dokumentumok tárolására, így a dokumentumot jellemzÅ‘en valamilyen háttértáron tároljuk és tokennel különféle kriptográfiai megoldásokkal (pl hash pointerek) kapcsoljuk össze. További problémát jelenthet a megfelelÅ‘ digitális aláírás használata, mely mind kriptográfiai értelemben, mind pedig jogi értelemben érvényes aláírás. Ez azonban a legújabb eIDAS szabályozás megjelenésével egy egyre kisebb problémának tekinthetÅ‘. 

Egy másik megközelítést jelentene az olyan blockchain tokenek megjelenése, amelyek automatikusan valamiféle szabályozott jogi eszköznek tekinthetÅ‘k. Ezzel kapcsolatban is vannak elÅ‘remutató lépések, mint például a security token szabályozások megjelenése, azonban a stabilan alkalmazható megoldások még messzinek tűnnek. 

- A másik érdekes kérdés, a háromszög egy másik iránya, a blockchaines tokenek összekötése egy eszköz fizikai tulajdonságaival. A terület sokkal inkább technikai nehézségeket nyújt mint jogi kihívásokat. A fÅ‘ problémát az okozza, hogy az egyes fizikai eszköz tulajdonságokat kell valahogy blockchain kompatibilis módon reprezentálni, majd valahogy összekötni a tokennel. Példánaklehet említeni, ha egy konkrét ingatlant reprezentáló token képes fizikailag is kinyitni az ingatlant valamiféle intelligens zárszerkezet segítségével. Egy másik példa lehet,ha egy részvényt reprezentáló token szavazati joga valamiféle  on-chain szavazó mechanizmussal van összekötve, így a szavazások konzisztenciáját és érvényességét szintén a blockchain garantálja. 

Összességében elmondható, hogy a tokenizáció egy nagyon izgalmas területnek tekinthető, egyes spekulációk szerint 2030-ra a fél világ tokenizálva lesz. Ehhez azonban számos például a cikkben elmezett problémát kell még megoldani.