...by Daniel Szego
quote
"On a long enough timeline we will all become Satoshi Nakamoto.."
Daniel Szego

Monday, March 27, 2023

Bevezetés a decentralizált derivatívákba

 



A derivatívák a klasszikus pénzügyi konstrukciók egyik legfontosabb elemét alkoták. A derivatíva lényegében egy olyan pénzügyi eszköz melynek az árát egy másik eszköz határozza meg. Ilyen értelemben az elÅ‘zÅ‘ fejezetekben bemutatott stabil kriptovaluták szintén egyfajta decentralizált pénzügyi derivatívának tekinthetÅ‘ek, mivel árukat egy külsÅ‘ fiat valuta árfolyamától teszik függÅ‘vé. 

A legegyszerűbb decentralizált derivatívák viszonylag praktikusak és blockchain specifikusak. A terület egyik nagy problémája, hogy több tucat gyakorlatban is használható blockchain platform létezik, melynek legtöbbjének saját belsÅ‘ tokenje van. Ezek az úgynevezett “native” tokenek csak az adott platformon találhatóak meg, mégis másik blockchain rendszerekben is szükség lenne a használatára. Ilyen például a Bitcoin és az Ethereum hálózat bitcoin és ether kriptovalutái. MindkettÅ‘ csak a saját blockchain hálózatán belül létezik, azonban például az Ethereumos DEFI protkollokban szerencsés lenne ha a Bitcoin is meg tudna jelenni. Az ilyen jellegű blockchain token alapú együttműködés megvalósítására találták ki az úgynevezett becsomagolt token, wrapped token technológiát. 

A becsomagolt tokenek egy az egyik blockchainen lévÅ‘ tokent próbálják egy másik reprezentálni, például okáért Bitcoin-t az Ethereum hálózaton. A technológia két fÅ‘ folyamatra épül: 

  1. Becsomagolás (váltás) során például a Bitcoin-t visszük át Ethereum-ra mint becsomagolt Bitcoint (wrapped Bitcoin), mely technikailag egy ERC20 token lesz az Ethereum platformon. A becsomagolás folyamata a következő:

- Első lépésben a bitcoint vagy tokent lezároljuk úgy, az sem elkölteni se mást ne lehessen vele csinálni. Ezt a zárolást bitcoin hálózaton tipikusan kriptográfiailag valósítjuk meg, például multisig wallettel, vagy pedg hased timelock contract-al.

- Amennyiben a bitcoin sikeresen zárolásra került úgy arról egy kriptográfiai értesítést kap egy az Ethereumon lévÅ‘ smart contract, mely egy új becsomagolt Bitcoin tokent (wrapped Bitcoin) állít elÅ‘ az Ethereum blockchainen (mint). 

  1.   A kicsomagolás (visszaváltás) folyamata az elÅ‘zÅ‘ekkel ellentétes:

- ElÅ‘ször az Ethereum-on előállított becsomagolt Bitcoin tokent megsemmisítjük (burn). Mivel ez egy programozott ERC20 token ezért ez probléma nélkül megtehetÅ‘. 

- Majd a Bitcoin hálózaton lévÅ‘ igazi Bitcoinnak feloldjuk a zárolását. 

A fenti mechanizmus biztosítja, hogy egy előállított becsomagolt Bitcoin mögött ténylegesen mindig egy zárolt Bitcoin található. Ez a mechanizmus biztosítja az árfolyamrögzítés mechanizmusát: praktikusan minden előállított becsomagolt Bitcoin mögött van egy lekötött tényleges Bitcoin. 

Másik fontos decentralizált eszköz fajta az úgynevezett decentralizált szintetikus eszközök. A szintetikus eszközök olyan tokenek, amelyek értéke egy külső eszköz értékétől függ, anélkül, hogy a külső eszközt bármilyen módon is tartalmaznánk, vagy birtokolnánk. A szintetikus eszközök egyik legfontosabb platformja a synthetix (https://synthetix.io/). A platform segítségével szintetikus tokeneket lehet előállítani különféle fiat és kripto-valutákhoz, illetve tervezetten egyéb árukhoz vagy akár természeti erőforrásokhoz is. Segítségével általános valamiféle indexet követő szintetikus eszközt is meg lehet valósítani, például decentralizált protokollok tokenjeiből képzett indexet, vagy éppen a L2 skálázással foglalkozó platformok tokenjeiből álló indexet. Szintén érdekes konstrukció az úgynevezett inverz kripto eszköz mely egy külső eszköz adott szinttől eltérő negatív árváltozását követi nyomon. A szintetikus decentralizált eszközök alapvető működési sémája a következő ábrán látható.

  


A séma ahhoz ahogy a fedezet alapú stabil kriptovaluták rögzítik az árfolyamot, mint például a MakerDAO és a DAI. A platform egy belsÅ‘ utility tokent használ az úgynevezett SNX-et. A külsÅ‘ eszközök árának nyomon követéséhez egy külsÅ‘ orákulum szolgáltatást használunk tipikusan az Chainlink-et. Ahhoz, hogy egy szintetikus eszközt létrehozhassunk tipikusan egy fedezetet kell letétbe helyeznünk SNX-ben. A letétbe helyezett SNX értéke legalább 500% kell, hogy legyen az előállított a külsÅ‘ eszköz árához képest, így ez hasonlóan a MakerDAO-hoz egy úgynevezett over-collateralized debt position. Amennyiben a fedezet értéke külsÅ‘ eszköz értékéhez képest egy bizonyos érték alá csökken, úgy a fedezet likvidálódik. Ilyen módon biztosított, hogy minden egyes kiállított szintetikus token mögött annak többszörös értékű fedezet van a rendszerben. Hasonló, bár némileg más konstrukcióval működÅ‘ séma az UMA protokoll (https://umaproject.org/). 


A következő cikkünkben a klasszikus pénzügyi piaci derivatívák decentralizált megvalósítását vizsgáljuk meg közelebbről.