...by Daniel Szego
quote
"On a long enough timeline we will all become Satoshi Nakamoto.."
Daniel Szego

Monday, March 27, 2023

Krypto-derivatív piacok

 


Ahogy az elÅ‘zÅ‘ cikkünkben is elkezdtük elemezni a derivatív piacok egy nagyon fontos és növekvÅ‘ részterületét képzik a decentralizált alkalmazásoknak. Amíg az elÅ‘zÅ‘ fejezetben fÅ‘leg a derivatívák blockchain specifikus részeit vizsgáltuk meg közelebbrÅ‘l, ebben a cikkben fÅ‘leg a klasszikus pénzügyi derivatívák lehetséges decentralizált megvalósításait elemezzük közelebbrÅ‘l.   

Klasszikus, centralizált pénzügyi területeken a következÅ‘ fÅ‘bb derivatít instrumenteket szokták használni: 

- Opciók: Az opció egy lehetÅ‘ség, de nem kötelezettség arra, hogy egy adott eszközt eladjunk vagy megvegyünk egy adott áron valamilyen jövÅ‘beli idÅ‘pontban. Például ha azt gondoljuk, hogy egy adott erÅ‘forrásnak amire szükségünk lenne valamilyen folyamatunkban, például akár termelésben, az ára felfelé fog menni, akkor létrehozhatunk rá egy opciót. Az opció biztosítja, hogy egy jövÅ‘beli idÅ‘pontban a fixált áron meg tudjuk venni az adott erÅ‘forrást. Ez azonban nem kötelezÅ‘. Ha az erÅ‘forrás ára ténylegesen felefelé ment, akkor megvehetjük a kedvezÅ‘ fixált áron, ha azonban ez mégsem történt meg és az ár lefelé ment akkor elállhatunk az ügylettÅ‘l és megvehetjük az erÅ‘forrást piaci áron. Az opciókat mind eladási, mind pedig vételi oldalon elÅ‘ lehet állítani az eladási oldalt általában call-nak a vételit pedig put opciónak szokták hívni. 

- Egy speciális és viszonylag opció az úgynevezett perpetual, örökös opció vagy szerzÅ‘dés.  A konstrukció egy olyan opció, melynek nincsen lejárati dátuma és bármikor beváltható.  

- Forward ügyletek: Az elÅ‘zÅ‘ekkel ellentétben a forward ügyleteknél a vétel vagy eladás a megállapított jövÅ‘beli áron nem opcionális hanem kötelezÅ‘. 

- Future ügyletek: A future ügyletek általában a forward ügyletek egyszerűsített és szabványosított verziói. Míg a forward ügyleteket általában OTC módon egymás közt egyeztetik a felek, a future ügyletekkel a szabványosítás miatt általában tÅ‘zsdéken kereskednek. További különbség, hogy az ügylet kiegyenlítése sem feltétlenül csak a megállapított jövÅ‘beli idÅ‘pontban lehetséges, hanem elképzelhetÅ‘ a napi kiegyenlítés is. 

- Egyéb derivatív klasszikus pénzügyi konstrukciók is léteznek mint például a fiat valuta swap-ok, ezen kriptopiaci jelentÅ‘sége azonban egyenlÅ‘re csekély. 

A pénzügyi derivatív eszközök használatának többféle motivációja is van, ilyen például egyfajta pénzügyi biztosítás különbözÅ‘ tipikusan elÅ‘re nem látható árfolyamváltozás és ebbÅ‘l eredÅ‘ rizikó ellen. Egy másik gyakori alkalmazási terület a spekuláció, ennek speciális esete pedig a tÅ‘keáttétellel való kereskedés. A derivatív piac nagyságát a részvény, kötvény vagy akár crypto piachoz viszonyítva a következÅ‘ ábrán láthatjuk.    


Több különbözÅ‘ megközelítés is létezik az elÅ‘zÅ‘ekben említett klasszikus pénzügyi derivatívák decentralizált, kriptós megvalósítására. Az egyik megközelítés a Hegic platform (https://www.hegic.co/), mely klasszikus opciókat valósít meg kripto eszközökre decentralizált módon. A Hegic platform segítségével amerikai call és put opciókat lehet előállítani ETH-ra és wBTC-re. A platform szintén egyfajta liquidity pool modellre épül, a liquidity-t biztositók (liquidity provider) ethert és wBTC-t tudnak lekötni a protokollban. A Hegic protokoll segítségével csak letétbe lekötött likviditás bizonyos százalékáig lehet opciókat előállítani, biztosítva így a megfelelÅ‘ mennyiségű fedezet meglétét. 

Egy másik innovatív decentralizált opciókkal való kereskedésre az Opyn platform (https://www.opyn.co/). Az Opyn platform mint az európai mind pedig az amerikai opciókat támogatja.  A platform jellegzetesség, hogy maguk az opciók is tokenizálva vannak, ezek az úgynevezett oTokenek, illetve, hogy mielÅ‘tt opciót nyitna valaki az opciónak megfelelÅ‘ tokenbÅ‘l 100% fedezetet kell lekötni a platformban. Az Opyn protocol nagyobb változatosságú tokenre biztosít szolgáltatás, többek között WBTC, SNX, UNI, ETH.   

Léteznek exotikusabb platformok is, mint például a Perpetual Protocol (https://perp.com/), mely mind perpetual opciós, mind pedig tÅ‘keáttételes kereskedési lehetÅ‘ségeket nyújt a felhasználók számára. A protokoll érdekessége egy decentralizált tÅ‘zsdét is megvalósít, mely egy úgynevezett virtuális automated market making algoritmuson alapul. Az algoritmus jellegzetessége, hogy a liquiditást nyújtók nem nem a decentralizált tÅ‘zsde okos szerzÅ‘déseiben kötik le a tokenjeiket, hanem egy  saját “széfben” (vault) okos szerzÅ‘désben. Ezzel egy sokkal gyorsabb és kisebb tranzakciós költséggel működÅ‘ tÅ‘zsde valósítható meg. Egy másik jellegzetes példa a dYdX protokoll (https://dydx.exchange/). A dYdX többféle DEFI szolgáltatást is nyújt, többek között egy decentralizált tÅ‘zsdét, decentralizált hitelezést, tÅ‘keáttételes kereskedést és perpetual szerzÅ‘déseket.    

A decentralizált kripto derivatívák elmélete és gyakorlata mindenképpen egy nagyon izgalmas terület, mely a jövÅ‘ben biztos, hogy nagy fejlÅ‘dés elÅ‘tt áll. 



Irodalom: 

https://finematics.com/derivatives-in-defi-explained/